Dit lexicon bevat een korte uitleg van trefwoorden die we in onze trajecten vaak gebruiken. Wij blijven deze lijst aanvullen, dus als je enkele trefwoorden mist, aarzel niet om ons even te contacteren. 

De meeste begrippen uit dit register komen uit het boek Rond Leiderschap. Wij danken de uitgeverij voor haar toestemming. Dit boek kan je rechtstreeks bestellen bij uitgeverij Academia Press (https://www.academiapress.be/nl/producten/leidinggeven-coachen/rond-leiderschap)

A B C D E F G H I L M O P R S T V W Z

Verbondenheidsmotief

De behoefte om zich verbonden te voelen met anderen of te behoren tot een groep (de in-group) leidt tot het verbondenheidsmotief wat ons aanzet tot het ondernemen van acties. Mensen met een onvoldoende sterk verbondenheidsmotief zijn agressief, brutaal en onvriendelijk. Mensen die een voldoende sterk verbondenheidsmotief hebben zijn vriendelijk, sociaal, behulpzaam en aandachtig voor anderen. Mensen die een overdreven sterk verbondenheidsmotief hebben kunnen betuttelend, beklemmend en afhankelijk zijn. Beide extremen kunnen pathologische vormen aannemen.

Bron tekst: Rond Leiderschap