Dit lexicon bevat een korte uitleg van trefwoorden die we in onze trajecten vaak gebruiken. Wij blijven deze lijst aanvullen, dus als je enkele trefwoorden mist, aarzel niet om ons even te contacteren. 

De meeste begrippen uit dit register komen uit het boek Rond Leiderschap. Wij danken de uitgeverij voor haar toestemming. Dit boek kan je rechtstreeks bestellen bij uitgeverij Academia Press (https://www.academiapress.be/nl/producten/leidinggeven-coachen/rond-leiderschap)

A B C D E F G H I L M O P R S T V W Z

Behavioral Modeling Training

Een trainingsmethode waarvan bewezen is dat ze de tot nu toe de effectiefste is om gedrag aan te leren. De methode omvat componenten zoals leerpunten, negatieve en positieve modeling, oefenen met het eigen scenario en imaginair oefenen.

Bron tekst: Rond Leiderschap

Behoeften

Mensen hebben een aantal behoeften zoals de behoefte aan zekerheid en voorspelbaarheid, economische zekerheid, maar ook de psychologische basisbehoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid.

Bron tekst: Rond Leiderschap

Bias of oordeelsvervorming

Ons brein is onbetrouwbaar in die zin dat het vaak gebruik maakt van heuristieken of eenvoudige vuistregels die vaak fout blijken te zijn. Baanbrekend werk op dit vlak werd gedaan door de psychologen Kahneman en Tversky. Op Wikipedia vind je een vrij betrouwbaar overzicht van de meestvoorkomende bias.

Bron tekst: Rond Leiderschap

Big Five (persoonlijkheid)

De bewezen theorie over de vijf grote karakterdomeinen die de menselijke persoonlijkheid typeren: de mate van emotionele stabiliteit, van (intellectuele) openheid, van vriendelijkheid, van extraversie en van consciëntieusheid. Het is een universeel wetenschappelijk model wat betekent dat de onderzoeksresultaten konden gerepliceerd worden in diverse culturen. 

Bron tekst: Rond Leiderschap

Brainstormen

Brainstormen is een techniek om snel veel nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp of vraagstuk te genereren. Het kenmerk van een brainstormsessie is dat het waardeoordeel over de geopperde ideeën wordt uitgesteld totdat alle ideeën zijn opgesomd. Essentieel is dus het opsplitsen van de fasen ideeën bedenken en ideeën evalueren. Een brainstorm leidt meestal niet tot echte creativiteit, daarvoor bestaan betere methoden.

Bron tekst: Rond Leiderschap

 

Brainwriting

Brainwriting is het schriftelijk voorleggen van een centrale vraag aan anderen (bv. collega’s) om ideeën en suggesties te verzamelen. Het is een techniek om in een stimulerend groepsverband creatieve en originele ideeën voort te brengen rond een bepaald thema of vraag. Essentieel is dus dat het verzamelen van ideeën hier schriftelijk gebeurt zodat beïnvloeding en dominantie door bepaalde mensen vermeden wordt.

Bron tekst: Rond Leiderschap