Dit lexicon bevat een korte uitleg van trefwoorden die we in onze trajecten vaak gebruiken. Wij blijven deze lijst aanvullen, dus als je enkele trefwoorden mist, aarzel niet om ons even te contacteren. 

De meeste begrippen uit dit register komen uit het boek Rond Leiderschap. Wij danken de uitgeverij voor haar toestemming. Dit boek kan je rechtstreeks bestellen bij uitgeverij Academia Press (https://www.academiapress.be/nl/producten/leidinggeven-coachen/rond-leiderschap)

A B C D E F G H I L M O P R S T V W Z

Emotioneel en rationeel scoren

Een groep heeft een aantal ideeën gegeneerd. Het kiezen van het beste idee door deze ideeën enerzijds emotioneel (welk gevoel? enthousiast?) te scoren en vervolgens ook rationeel (haalbaar? realistisch?), noemt men emotioneel en rationeel scoren.

Bron tekst: Rond Leiderschap

Evidence based (EB) management

Een methode om het beleid en de beslissingen te baseren op feiten en bevindingen uit experimenten, in plaats van zich te vertrouwen op het eigen (onvermijdelijk) vervormde oordeel en geloof. Ook het raadplegen van gerepliceerde wetenschappelijke literatuur behoort tot een goede EB-praktijk.

Bron tekst: Rond Leiderschap

Extrinsieke doelen

Doelen waarbij de nadruk gelegd wordt op de te verwerven externe beloning zoals extra geld, status, macht of een promotiekans. Extrinsieke doelstellingen werken op langere termijn minder goed dan intrinsieke doelstellingen.

Bron tekst: Rond Leiderschap

Extrinsieke motivatie

Motivatie die niet uit het plezier aan de activiteit zelf is ontstaan. Valt uiteen in (extern) gecontroleerde motivatie en geïnternaliseerde extrinsieke motivatie. Gecontroleerde extrinsieke motivatie is de zwakste vorm van motivatie die in sommige gevallen tot amotivatie kan leiden.

Bron tekst: Rond Leiderschap