Dit lexicon bevat een korte uitleg van trefwoorden die we in onze trajecten vaak gebruiken. Wij blijven deze lijst aanvullen, dus als je enkele trefwoorden mist, aarzel niet om ons even te contacteren. 

De meeste begrippen uit dit register komen uit het boek Rond Leiderschap. Wij danken de uitgeverij voor haar toestemming. Dit boek kan je rechtstreeks bestellen bij uitgeverij Academia Press (https://www.academiapress.be/nl/producten/leidinggeven-coachen/rond-leiderschap)

A B C D E F G H I L M O P R S T V W Z

Destructief leiderschap

Meestal autoritair of wantrouwend leiderschap met heel nefaste gevolgen op de productiviteit, de loyaliteit en de gezondheid van mensen. Typisch gedrag zijn voortdurende kritiek, denigrerende opmerkingen, verbaal geweld en boosheid, misbruik van de hiërarchische positie en soms ook pestgedrag.

Bron tekst: Rond Leiderschap

Directief leiderschap

Deze stijl is de dominantste van beiden. Een leidinggevende die deze stijl vaak hanteert streeft (in de ogen van anderen?) op een competitieve manier persoonlijk succes na. Zij/hij controleren en corrigeren hun medewerkers op een actieve manier en refereren vaak naar normen en regels. 

 

Bij deze stijl horen volgende kernbegrippen:

  • streven naar het bereiken van haar/zijn doelstelling
  • erg resultaatgericht
  • met de eigen carrière bezig; gericht op (persoonlijk) succes
  • gehoorzaamheid willen/eisen

Doeloriëntatie

De manier waarop mensen tegen doelstellingen aankijken. De huidige stand van het onderzoek laat zien dat er vijf soorten doeloriëntatie zijn. Een leeroriëntatie biedt de meeste garanties op leren, goed presteren en openstaan voor feedback.

Bron tekst: Rond Leiderschap