Jonathan Fox

“Een opleiding geven is zoals muziek maken: je speelt dezelfde partituur nooit twee keer op exact dezelfde manier.”
 

Jonathan was van kinds af aan geïnteresseerd in psychologie en filosofische vraagstukken. Zelfs tijdens zijn studies musicologie en zijn carrière als acteur en theaterregisseur, bleef hij psychologische boeken lezen. In die periode werkte hij bovendien vaak als simulatieacteur binnen trainingen voor talloze consultancybureaus. Voor hij bij PerCo begon, had hij al een ruime ervaring met lesgeven en het aansturen van groepen mensen, onder meer voor grote theaterproducties.

Ondertussen is Jonathan al sinds 2007 actief als consultant bij PerCo, waar hij zich toelegde op opleidingen rond leiderschap en feedback geven en begeleidingstrajecten bij de opbouw van een collectieve ambitie. Hij geeft trainingen in drie talen, en dat zowel in België als het buitenland.
 

Seriously crazy

Jonathan valt op door zijn authentieke aanpak, die een fikse dosis empathie combineert met een kritische geest. “Ik begin mijn trainingen altijd met de mededeling dat deelnemers me mogen tegenspreken als ze iets anders hebben gelezen. Het is de interactie die mee het succes van de samenwerking bepaalt. Natuurlijk pas ik me aan de deelnemers aan. Een opleiding geven is zoals muziek maken: je speelt dezelfde partituur nooit twee keer op exact dezelfde manier. Een van de opleidingen die me het meest bijblijft, was een workshop kritisch denken in Jordanië. We hadden geweldige filosofische gesprekken met onze opdrachtgever daar.”

“Het is boeiend om zowel met leidinggevenden als met arbeiders en bedienden te werken. Voor een Frans bedrijf heb ik eens met alle niveaus binnen een fabriek mogen werken, van het directiecomité tot de medewerkers. Dan doorgrond je een organisatie pas echt! Een van de moeilijkheden is het vinden van de juiste balans tussen theorie en praktijk. Het is belangrijk dat mensen een goed referentiekader meekrijgen, maar ik geef nooit meer dan een kwartier aan een stuk theorie en wissel dan af met een gesprek, een oefening of een voorbeeld. Bij PerCo onderzoeken we ook hoe mensen leren en die theorie passen we uiteraard toe in onze eigen opleidingen.” 

 

About science

Toen Jonathan aan de slag wilde als trainer, zocht hij contact met een aantal bureaus. PerCo sprong er meteen uit dankzij de wetenschappelijke aanpak. “Een ander bureau waar ik eerst solliciteerde, zei me letterlijk dat ik mijn cursus maar moest samenstellen met informatie die ik op het internet vond. Ik heb bij PerCo heel snel geleerd om het onderscheid te zien tussen een wetenschappelijk boek en een werk dat nergens op gebaseerd is. Wetenschappelijk werken maakt dat we ons in een heel comfortabele positie bevinden, waarbij we samen bepaalde fenomenen onderzoeken. Onze job is het vertalen van de onderbouwde theorie naar makkelijk begrijpbare modellen en tools die je elke dag weer kan gebruiken.”

“Ik ben altijd al op zoek geweest naar een verklaring over wie we zijn en waarom: ons karakter, en hoe we met elkaar omgaan. Dat is boeiend en spannend, maar het vergt ook veel inspanning en volharding om de noties van bijvoorbeeld evolutionaire psychologie te begrijpen en nog meer om dit uit te leggen aan anderen. Het is meer een marathon dan een wandelingetje.”

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“Onlangs zag ik een documentaire over Pink Floyd, hoe hun grote projecten tot stand kwamen en ze eigenlijk heel spontaan, zonder stappenplan of iemand die de leiding nam, hun unieke universum creëerden. Zo’n mooi, collectief kunstenproject!” 

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“Muziek. Vroeger speelde ik baritonsaxofoon, tegenwoordig speel ik basklarinet. Ik ben echt verliefd geworden op dat instrument en kan urenlang spelen zonder moe te worden. Ik zou graag terug in een jazzband spelen, en ook meer tijd vrijmaken om te lezen, reizen en mijn rol als grootouder te vervullen.”

Wat wou je als kind worden?

“Ik deed aan astronomie en wilde astrofysicus worden.”

Wie is je idool?

“Er zijn veel mensen die ik bewonder, maar ik heb geen echt idool.”

Heb je een specifiek ritueel?

“Ik mediteer dagelijks.”

Wat is er bijzonder of grappig aan jou? 

“Als kind was ik al heel nieuwsgierig en stelde ik mezelf voortdurend filosofische vragen. Dan keek ik naar de volwassenen om me heen en dacht: waarom zitten we nu aan tafel? Waarom gaan we eten? Waarom slapen we? Later vertelden mijn ouders me dat ik als kind ooit door de tuin liep. Toen ze mij vroegen wat ik aan het doen was, antwoordde ik dat ik aan het nadenken was.”

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“Ik ben fier dat ik met PerCo kan samenwerken, omdat wij onze collectieve ambities waarmaken. Het is geen onzin. PerCo is voor mij een werkplaats, maar ook een universiteit, waar ik ideeën en nieuwe manieren om iets aan te pakken kan delen en bespreken. Dat is uniek. PerCo heeft de manier waarop ik naar de wereld kijk veranderd.”

“De bestuurders geven richting en zorgen voor de ontwikkeling op vlak van inhoud en business, maar verder is het een collectief, waar we allemaal veel mogen in bijdragen. We werken volgens de mindset: eerst geven, dan pas nemen. Als iedereen aan elkaar geeft, wordt de gemeenschappelijke winst groter.” 

 

 

Taal
Engels
Frans
Nederlands