Stress, burn-out, welzijn op het werk, haalbaar werk, ... We horen er elke dag over en we voelen ons allemaal wel eens gestrest. Maar wat is stress precies? En wat kunnen we eraan doen?
Onze reactie op stress was (en is nog steeds) vooral een verdedigingsmechanisme. Een zeer nuttig verdedigingsmechanisme dat ons helpt om te gaan met acute stressoren. In tegenstelling tot onze verre voorouders hebben we tegenwoordig echter niet alleen te maken met acute stressoren, maar ook met chronische. En we zijn ook heel goed in het activeren van onze stressrespons door simpelweg aan de stressoren te denken. Een mismatch die mede verantwoordelijk is voor stressklachten en burn-out.

En wat kunnen we eraan doen? Nou... Onze persoonlijkheid speelt een rol, maar er zijn ook verschillende manieren om met stressoren om te gaan (coping) of verschillende mechanismen waarmee we onze energiereserves kunnen aanvullen (herstel). Helaas is er niet één recept dat voor iedereen werkt, maar concepten als coping en herstel en een goed werkontwerp kunnen de kans verkleinen dat iemand na stress of burn-out opgeeft.