“Het blijft boeiend om op te zoeken of er onderzoek over iets bestaat, wat de kwaliteit daarvan is en hoe we dat kunnen omzetten naar aantrekkelijke, praktisch toepasbare trainingen en coaching.”

 

Na een opleiding tot vertaler-tolk begon Patrick Vermeren aan een carrière als leidinggevende bij verschillende KMO’s en multinationals in de banken- en autosector. Daar werkte hij al consequent volgens zijn sterk ontwikkeld ethisch kompas. In de (soms verplichte) opleidingen die hij tijdens zijn loopbaan volgde, zorgde Patrick niet zelden voor de kritische noot. De inhoud en aanpak van de trainster binnen een opleiding transactionele analyse gaf de doorslag: Patrick begon cursussen psychologie en biologie te volgen aan de Open Universiteit, en verdiepte zich in wetenschappelijk onderbouwde, genuanceerde modellen en technieken.

Toen hij Frank Rengelink ontmoette, kwamen ze al snel tot de vaststelling dat ze op dezelfde golflengte zaten. In 2003 namen ze samen PerCo over. Tot 2021 was Patrick medebestuurder, ondertussen gaf hij de fakkel door aan Bart en Tom. Hij geeft wel nog steeds zijn haast encyclopedische kennis met veel enthousiasme door, wat hem intern de bijnaam ‘Encyclopediast’ opleverde. Zijn expertise omvat o.a. leiderschap, individuele coaching, communicatie rond veiligheid, integriteit, ethische besluitvorming, het begeleiden en faciliteren van groepsprocessen en sociale vaardigheden.

 

Seriously crazy

Patricks gedrevenheid en de vele boeken en artikelen van zijn hand, trokken al heel wat medewerkers en opdrachtgevers naar PerCo toe. Daarom noemen collega’s hem weleens gekscherend de posterboy. “Als je ongefundeerde zaken bestrijdt, loop je in de kijker. Ik heb een soms wat overdreven gevoel voor eerlijkheid. Dat bracht me vroeger weleens in de problemen, temeer omdat ik dan niet altijd even diplomatisch kan of wil zijn. Het is beter om er niet als een wildeman tegenaan te gaan vanuit een ‘bekeringsdrang’. Ik zie het zo: als je naar een dokter gaat, dan vraag je niet naar diens diploma. Je gaat ervan uit dat hij bekwaam is om mensen te behandelen. Dat geldt ook voor psychologen, trainers en coaches, maar daar blijkt het helaas niet altijd waar. Als het niet professioneel kan, hoeft het voor mij niet.”

 

About science

Het waren Frank en Patrick die kozen voor de radicale omslag naar uitsluitend wetenschappelijk werken. Nu lijkt dat logisch, maar twintig jaar geleden was het allesbehalve evident. “De kern van wetenschappelijk werken, is blijven twijfelen en je bewust zijn van nog onbekende factoren. Er is nog veel dat we niet weten. Daarom blijft wetenschappelijk onderzoek belangrijk. Science is uncommon sense, het blootleggen van menselijke drijfveren en de geringe controle die we hebben. Individueel zijn we niet zo slim, maar collectief uiteindelijk wel, zoals Steven Pinker betoogde in één van zijn boeken.” 

“Na 20 jaar enthousiast aan de evidence-based weg timmeren, heb ik mijn bijdrage geleverd. Nu mag de jongere generatie de fakkel overnemen. Natuurlijk werk ik nog heel enthousiast mee aan de inhoud van onze programma’s. Het blijft boeiend om op te zoeken of er onderzoek over iets bestaat, wat de kwaliteit daarvan is en hoe we dat kunnen omzetten naar aantrekkelijke, praktisch toepasbare trainingen en coaching.”

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“Keep an open mind, but not so open that your brains falls out”, een quote die waarschijnlijk voor het eerst werd gebruikt door Walter M. Kotschnig in 1939.

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“De laatste jaren werk ik niet meer tijdens de zomermaanden en niet meer op woensdag. Tijdens de winterperiode lees ik veel wetenschappelijke boeken en artikelen, in de zomer ben ik veel buiten bezig. Dan onderneem ik projecten thuis, zoals een nieuw terras aanleggen of schilderwerken, en kan ik tot tien uur per dag helemaal opgaan in het werken met mijn handen. Mijn vrouw en ik rijden elke week tweemaal met de koersfiets, verder speel ik ook tennis en ga ik naar de fitness. Muziek en reizen zijn twee andere passies.”

Wat wou je als kind worden?

“Heel lang zag ik mezelf als leerkracht, maar mijn ouders overtuigden me om bankier te worden, en dat was hen verdorie nog gelukt ook!”

Wie is je idool?

“David Bowie. Een duizendpoot, die zich geweldig goed kon aanpassen. Ik bewonderde zijn wil om de heteronormen te doorbreken met zijn kleding en androgyne verschijning, en zijn strijd om homoseksualiteit te erkennen. Het was een rasartiest, van zijn muziek en video’s tot de andere kunst die hij creëerde.”

“Qua wetenschappers ben ik fan van Steven Pinker, een Harvard-professor met een zeer hoog IQ die me telkens weer verrast met zijn boeken.”

Heb je een specifiek ritueel?

“Ik probeer ’s ochtends zo vaak mogelijk een fietstochtje of een wandeling te maken met mijn sledehonden Thor en Ziva, twee Alaskan Malamutes.”  

Wat is er bijzonder of grappig aan jou? 

“Ik heb in mijn jeugd mijn punk en new waveperiode gehad met bijhorend kapsel en kledij. Ik ben toen een tijdje zanger geweest van een popgroep. De band heette eigenlijk The Mess, maar naar aanleiding van onze deelname aan Humo’s Rock Rally, veranderde de bandleider onze naam naar Young And Fat, wat ik altijd erg spijtig vond!” 

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“Het wetenschappelijke is niet het enige dat ons bindt, er is ook plaats voor het diepmenselijke, onze bekommernissen en bezorgdheden. Ik doe mijn werk ontzettend graag, maar we leven niet om te werken. Er is meer. Ondanks het feit dat PerCo niet werkt met doelstellingen of quota voor haar consulenten, staan de neuzen in dezelfde richting door onze gedeelde waarden: wetenschap, menselijkheid en welzijn.”

 

 

Taal
Engels
Frans
Nederlands