“Science-based werken is bovenal een ethische keuze. Wij hebben vanuit ons werk een behoorlijke impact op het functioneren van organisaties en het zelfbeeld en de carrière van mensen. Dat nemen we heel serieus.”
 

Met zijn bachelor Business Administration is Frank een van de consulenten die een passie voor wetenschappelijk werken combineren met een commercieel-economische achtergrond. Toen hij als leidinggevende in de voedingssector een project trok rond de integratie van nieuwe medewerkers, volgde hij daarvoor de PerCo-opleiding ‘Constructief beïnvloeden’. Hij was even geboeid door de rol van de trainer als door de inhoud, en begon al snel in de avonduren opleidingen te volgen om een carrièreswitch te maken.

In 2000 werd hij consulent bij Perco, 3 jaar later nam hij de zaak over, samen met Patrick Vermeren. Ze maakten de keuze om resoluut in te zetten op wetenschappelijke onderbouwing en legden daarmee de funderingen voor het PerCo dat we vandaag kennen. Sinds 2019 leidt Frank het bedrijf samen met Tom en Bart, een sterk partnerschap met veel ambitie maar ook een gezonde dosis chaos. De inzet op verdere professionalisering en groei en de focus op wetenschap blijven, maar met de nieuwe slogan Seriously Crazy about Science maken de bestuurders duidelijk dat ze hun job heel ernstig nemen, maar zichzelf niet altijd!

Ondertussen geeft Frank ook nog opleidingen, waaronder die waarmee het voor hem allemaal begon: ‘Constructief beïnvloeden’. Daarnaast begeleidt hij managementteams en coacht hij mensen, meestal op tactische of strategische posities in organisaties. Als medebestuurder van PerCo is hij bovendien klantverantwoordelijke voor een groot deel van de portefeuille.

 

Seriously crazy

Frank is een sterke facilitator die met vele klanten al zo lang een warm partnership heeft, dat hij hun organisatie door en door kent. “Wat ik het liefst doe, is directies of managementteams begeleiden bij hun missie en visie. Zorgen dat ze een duidelijke identiteit en opdracht hebben, en dat ook de medewerkers mee zijn. Om dat te bereiken moet je een open, veilige en inspirerende groepsdynamiek tot stand brengen. Een van de meest interessante opdrachten die we ooit mochten doen, was voor mij een sociaal conflict waarbij een grote groep medewerkers dreigde het werk neer te leggen. Ik faciliteerde het proces van een werkgroep dat als opdracht kreeg het geschil op te lossen. Daarbij zaten we rond de tafel met iedereen, van de CEO tot de vakbondsafgevaardigden en arbeiders. We zijn er samen in geslaagd de problemen bespreekbaar te maken en oplossingen te vinden. Dankzij dat grondige overleg heerst er vandaag ook een ander klimaat in de organisatie, een andere cultuur van meer wederzijds respect en constructief overleg. Het is heel dankbaar om dat soort opdrachten te mogen doen.” 

“Een ander hoogtepunt is de samenwerking met onze Australische partner. We besloten om te investeren in de ontwikkeling van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst, de CLS360. De wetenschappelijke publicatie daarrond trok de aandacht van Quintin Jones, een Australisch ondernemer met wie we een licentieovereenkomst sloten. Hij distribueert onze vragenlijsten nu in Australië en Nieuw-Zeeland. Voor het sluiten van die overeenkomst, gingen we drie keer down under, waar ze België en de rest van Europa blijkbaar heel erg associëren met kwaliteit.”

 

About science

Hoewel hij zelf geen diehard wetenschapper is, was het Frank die mee aan de wieg stond van de keuze voor evidence- en later science-based werken. “We waren het eerste commerciële bureau dat die keuze maakte. Dat was absoluut nieuw en velen geloofden er niet in, beweerden dat het onmogelijk is om zo veel mogelijk te onderbouwen. Toch bleven we er zelf in geloven. Ik krijg geen kick van correlatietabellen, maar menselijk gedrag is super boeiend. Dingen begrijpen en die kennis omzetten naar bruikbare adviezen voor klanten, daar word ik blij van.”

“Science-based werken is bovenal een ethische keuze. Klanten betalen ons voor advies, dus het is onze plicht om onze mening te toetsen aan wetenschappelijk bewijs. Het is niet omdat je consulent bent, dat je mening meer waard is. Als ik een uitspraak doe, wil ik zeker zijn van de kwaliteit ervan, dat wat ik zeg geruggesteund wordt door wetenschap. Wij hebben vanuit ons werk een behoorlijke impact op het functioneren van organisaties en het zelfbeeld en de carrière van mensen. Dat nemen we heel serieus.”

“Integriteit is voor ons cruciaal. Als we er niet 100% zeker van zijn dat een bepaalde aanpak werkt, zullen we deze niet toepassen, ook niet als de klant daarom vraagt. Wij noemen dat de critical friend: die ene vriend die zegt: ‘Ik zie je graag en net daarom ben ik bezorgd en raad ik je af om dit te doen.’ Dat is soms lastig, maar onze klanten weten dat we ons huiswerk maken en dat we nooit iets zullen doen dat ten koste gaat van het langetermijnsbelang van de organisaties of haar medewerkers.”

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“Uit onze collectieve ambitie. We walk the talk, we durven kritisch na te denken en varen trouw onze eigen (onderbouwde) koers. Onze collectieve ambitie bepaalt waarvoor we staan, prikkelt en inspireert ons. Het is voor iedereen die bij PerCo werkt heel helder en doorleefd. We zijn allemaal besmet door dit DNA!”

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“Mijn vrouw met wie ik sinds 1998 gelukkig getrouwd ben en onze drie kinderen op wie ik erg trots ben. Ik koos bewust voor een kantoor aan huis, zodat ik altijd mee kan aanschuiven bij het avondeten. Ik hou van quality time met mijn gezin. Elk jaar probeer ik met een van de kinderen op reis te gaan: zo ging ik al met de oudste dochter naar Marrakech, met de jongste dochter naar Londen, skiën met mijn zoon in de Italiaanse Dolomieten, … Daarnaast hou ik van hardlopen en tuinieren. In de winter vind je me regelmatig op de skipiste.” 

Wat wou je als kind worden?

“Ik kom uit een zelfstandig nest en wilde als kind een eigen winkel hebben, een kledingzaak. Later is dat geëvolueerd naar iets groters, een eigen bedrijf.”

Wie is je idool?

“Veel idolen van vroeger leven niet meer. Denk maar aan Prince, George Michael, Whitney Houston en Henny Vrienten van Doe Maar. Vandaag heb ik niet echt een idool, dat klinkt een beetje als verafgoding en daar ben ik wellicht iets te nuchter voor. Er zijn uiteraard mensen die me boeien en die interesse is heel breed. Dat kunnen ondernemers zijn, politici of artiesten.”

Heb je een specifiek ritueel?

“Ik probeer de dag te starten met een work-out en een koude douche. Dat maakt me scherper en productiever. Benieuwd of ik het kan volhouden!”

Wat is er bijzonder of grappig aan jou? 

“Mijn taal en woordkeuze is een mix van Nederlands met veel Vlaamse uitdrukkingen. Ik kwam als student in België terecht en bleef na mijn studies in Antwerpen hangen, waar ik ook mijn vrouw ontmoette. Soms grappig als deelnemers aan een opleiding mijn tongval proberen te plaatsen…”

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“Alle PerCo-consulenten zijn zelfstandigen, maar wel exclusief verbonden aan het kantoor. Iedereen tekent in op het DNA van PerCo en de collectieve ambitie. Dat geeft een heel hechte sfeer waarin we elkaar helpen om samen de best mogelijke dienstverlening te bieden.”

“Hoewel Tom, Bart en ik de bestuurders van het bedrijf zijn, willen we niet louter een directiestoel bekleden, maar zelf volop in de praktijk staan. We werken ook niet met commerciële mensen: elke consulent behandelt aanvragen, maakt offertes en maakt deel uit van het business development.”

 
Taal
Engels
Nederlands