“Wat wij brengen in onze trainingen, is zo fundamenteel dat haast iedereen het interessant vindt. Het gaat niet zomaar om een paar trucjes voor op de werkvloer, maar over hoe je vlotter met elkaar omgaat.”
Als handelsingenieur, afgestudeerd aan de Universiteit van Antwerpen, rolde Gosse de bedrijfswereld binnen. Zo bekleedde hij tien jaar lang managementfuncties bij KPMG, waar zijn toenmalige hr-directeur op een dag een boekje op zijn bureau legde: ‘De hr-ballon: 10 populaire praktijken doorprikt’.
Dit werk van Patrick Vermeren behandelt enkele praktijken die heel gangbaar zijn in de hr-wereld, maar die niet onderbouwd zijn. Het boek triggerde Gosse om voortaan science-based te werken en zette hem ook op het spoor van zijn toekomstige werkgever. In 2017 maakte hij de overstap naar PerCo, waar hij nu trainingen en coaching geeft rond communicatie, leiderschap en interpersoonlijk gedrag. Daarnaast begeleidt hij (management)teams bij het opstellen van hun collectieve ambitie en ondersteunt hen om tot een betere samenwerking te komen.
Seriously crazy
Zijn brede interessesfeer, kennis van industriële processen en vermogen om goed te luisteren, helpen Gosse om snel connectie te maken met mensen. “Ik tracht alles zo eenvoudig mogelijk uit te leggen en focus op hoe je het toepast in de praktijk. Wat wij brengen, is zo fundamenteel dat haast iedereen het interessant vindt. Zo had ik eens een ploegbaas in mijn training die bijna met pensioen mocht en nog verplicht onze opleiding rond leiderschap moest volgen. Na afloop vertelde hij enthousiast dat hij de opgedane kennis ook na zijn pensioen nog kon gebruiken. Het gaat niet zomaar om een paar trucjes voor op de werkvloer, maar over hoe je vlotter met elkaar omgaat. Dat is altijd bruikbaar.”
“Als er toch weerstand komt van een deelnemer, vangen we dat op met dezelfde technieken als we hen aanleren. Vaak kom ik daar dan later in de training op terug en toon hen welke methode ik heb gebruikt om de twijfelaars mee te krijgen. Daardoor zien deelnemers dat het wel degelijk werkt, en zijn ze zelf sneller geneigd om het toe te passen. Ik kan echt ontroerd geraken als een cursist me na afloop vertelt dat hij het geleerde effectief kan gebruiken.”
“Elke PerCo-trainer heeft een eigen stijl van lesgeven. Ik gebruik nauwelijks Powerpoint. Powerpointpresentaties verhogen de snelheid van de trainer, maar niet die van de deelnemers. Met behulp van een flipchart kan ik mijn verhaal geleidelijk opbouwen. Soms maak ik gebruik van tools zoals Kahoot om de interactie te vergroten, maar ik ga daar zuinig mee om: a fool with a tool is still a fool! Bij een live training vormt vooral de interactie met en tussen de deelnemers een grote meerwaarde. Ooit maakte ik mee dat iemand tijdens de middagpauze een lastige meeting had. Hij kwam terug in de opleiding met de melding dat hij een net aangeleerde techniek had gebruikt en dat die werkte. Dat maakte de andere deelnemers natuurlijk ook heel enthousiast om ermee aan de slag te gaan.”
About science
Gosse vond snel zijn draai in de wetenschappelijke aanpak van PerCo. “Science-based werken is een vorm van efficiëntie: we proberen niet zomaar iets. Ik ken geen enkel consultancybureau dat het aanpakt zoals wij. Er is een ongelooflijke kennis aanwezig binnen PerCo, waar ik bij elke interne meeting weer veel van leer. De kennis komt van verschillende personen en er is intern regelmatig een gezond debat gaande om de puntjes op de i te krijgen.”
“Tijdens mijn studies vertelden proffen ons wel dat we kritisch moeten blijven, maar dan rol je in de bedrijfswereld en blijkt dat moeilijk vol te houden. Vaak zien modellen er heel goed uit en zit er veel marketing achter, maar dat wil nog niet zeggen dat het een degelijk instrument is. Soms kan zo’n methode zelfs negatieve bijwerkingen hebben, zoals een medicijn dat meer kwaad doet dan goed. Van bepaalde zaken die ik toepaste voor ik bij PerCo aan de slag ging, weet ik nu dat ze in het beste geval geen effect hebben.”
Uitsmijters
Waar haal je inspiratie?
“Als je snel wil gaan, ga dan alleen. Wil je ver gaan, ga dan samen.”
Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?
“Mijn gezin en tuinieren. Werken in de tuin kan mijn hoofd echt leegmaken.”
Wat wou je als kind worden?
“Beroemd.”
Wie is je idool?
“Garfield, net omdat hij mijn tegenpool is, al eet ik net als hij graag lasagne. Ik vind het geweldig hoe hij zijn ongepaste gedrag op een grappige manier uit.”
Heb je een specifiek ritueel?
“Ik laat een kaarsje branden en doe een klein gebedje voor ik aan een opdracht begin. En ik draag elke dag een identieke onderbroek. Nee, nu even serieus: als ik ergens binnenkom om een opleiding te geven, analyseer ik de zaal op licht, geluid en setting. Dat doe ik ook online: ik zorg dat de techniek werkt, dat er geen storende lichtinval of tegenlicht is, en geen ruis. Dat soort zaken kan zorgen voor afleiding en ergernis.”
Wat is er bijzonder of grappig aan jou?
“Ik kan niet tegen het geluid van klapperende deuren.”
Hoe ervaar jij werken bij PerCo?
“Ik weet dat ik met goed materiaal werk en dat geeft veel voldoening. Ik waardeer ook de eerlijkheid van mijn collega’s. Als iets niet correct is, stoppen we ermee, ook als er geld aan te verdienen valt. Ethisch ondernemen is een belangrijke waarde voor PerCo. Dat gaat ook over hoe opdrachten worden verdeeld en hoe men intern heel transparant communiceert over lopende zaken. De bestuurders betrekken ons echt. Zij zijn wel de kartrekkers en tonen veel inspirerend, coachend en participatief leiderschap. We werken rond een strikte inhoud, maar verder hebben we een zeer grote vrijheid. We genieten van alle voordelen van zelfstandige zijn, maar horen ook echt bij het team. PerCo is een warm, ietwat chaotisch nest.”