“Tegenwoordig zet ik deelnemers steeds meer in de drivers seat, lok hen uit hun tent, laat hen zelf met voorbeelden komen. Zo zorg je ervoor dat ze ook echt in actie schieten.”

 

Zijn fascinatie voor techniek voerde Eddy aanvankelijk naar een graduaat industriële elektronica en een functie als technicus voor apparatuur in ziekenhuizen en drukkerijen. Nadat hij overstapte naar een bedrijf dat zich specialiseerde in elektronische beeldcorrectie en -manipulatie, groeide hij door naar productmanager, en later naar leidinggevende van de productmarketingafdeling voor de EAMER-markten. Overnames maakten dat Eddy in een oubollige, Amerikaanse corporate omgeving terechtkwam, met voortdurend herstructureringen en ontslagrondes. Deze mentaliteit viel niet te rijmen met zijn eigen, integere aanpak als leidinggevende.

Op 49-jarige leeftijd nam hij een moedige beslissing: hij verliet de gouden kooi en vroeg zich af wat hij met de rest van zijn carrière wilde doen. Binnen zijn functie waren er een aantal zaken die hem ontzettend boeiden: het geven van trainingen en opleidingen, mensen motiveren en strategieën uitwerken. Een ex-klant bracht hem in contact met PerCo. De bal ging aan het rollen en in 2014 maakte Eddy de definitieve overstap.

 

Seriously crazy

Communicatie en leiderschap op alle niveaus behoren tot Eddy’s expertises. “Deelnemers waarderen het dat ik zelf jarenlang leiding heb gegeven, waardoor ik veel zaken goed kan plaatsen. Doordat ik 30 jaar geleden al in een erg internationale omgeving werkte, heb ik ook veel ervaring met remote leadership, wat tegenwoordig heel erg aan de orde is. De virtuele wereld van tegenwoordig is qua technologie veel verder vooruit dan de conference calls waarmee ik vroeger moest werken, maar de principes zijn hetzelfde. Omdat je elkaar niet face-to-face ziet, moet je je agenda daarop aanpassen en online momenten inplannen, ook één-op-één.”

“Ik probeer steeds tot het uiterste te gaan voor klanten en dat voelen ze. Toch heb je natuurlijk weleens mensen die het echt niet boeit. Zo kreeg ik eens te maken met een heel lastige deelnemer, die openlijk zei dat hij mijn training maar niets vond, en de helft van de tijd niet kwam opdagen. Een halfjaar later zat hij toch plots weer in dezelfde opleiding: hij had met een paar zaken geëxperimenteerd en was nu laaiend enthousiast. Kijk, op zo’n momenten zweef je, dat geeft enorm veel voldoening! Tegenwoordig zet ik deelnemers steeds meer in de drivers seat, lok hen uit hun tent, laat hen zelf met voorbeelden komen. Zo zorg je ervoor dat ze ook echt in actie schieten.”

 

About science

Als leidinggevende zat Eddy weleens met opgetrokken wenkbrauwen in een opleiding, omdat hij dingen hoorde die tegenstrijdig waren of niet leken te kloppen. “Als PerCo-consulent weet je dat je geen flauwekul vertelt. Dat voelt goed. In de trainingen die ik vroeger in loondienst volgde, was dat weleens anders! Dit klinkt misschien wat vreemd uit de mond van een ex-marketeer, maar het evidence-based werken is hier geen marketingpraatje, we leven het echt. Zelf heb ik geen wetenschappelijke achtergrond, maar ik heb geleerd om alles voortdurend in vraag te stellen, en gelukkig heb ik geweldig materiaal ter beschikking, niet enkel qua inhoud, maar ook qua vorm.”

“Dat is heel aangenaam en eerlijk, want het gaat om de carrière van mensen, en hoe zij anderen aansturen. Als je beseft hoeveel impact een leidinggevende kan hebben op het welzijn van zijn mensen, dan is het belangrijk dat wat wij doen, klopt.”  

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“Ik hou van voorwerpen die doordacht gemaakt zijn. Als kleine jongen was ik al gefascineerd door mooie mechaniek, vooral dan auto’s. Verder nam ik de favoriete quote van mijn vader over: I’ll do it my way.”

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“Naast tijd doorbrengen met mijn gezin, doe ik graag allerlei klusjes in huis. Mijn auto en de fietsen van het gezin staan er altijd pico bello bij. Ik kan er echt van genieten om een halve dag aan mijn auto te werken, hem helemaal zuiver te maken alsof hij net uit de garage komt. Ik volg het nieuws op de voet, vooral dat uit de autoindustrie en Formule 1. Vroeger ging ik weleens met mijn zoon naar Francorchamps, en eigenlijk moeten we dat snel nog eens doen!”

Wat wou je als kind worden?

“Designer van auto’s of voorwerpen, van een tafel tot een telefoon of koffiekan.”

Wie is je idool?

“Freddie Mercury, Ayrton Senna en Eddy Merckx.”

Heb je een specifiek ritueel?

“Nee. Ik ben wel nog steeds zenuwachtig voor elke opleiding. Gelukkig gaat dat heel snel over eens ik bezig ben.”

Wat is er bijzonder of grappig aan jou? 

“Ik ben erg consciëntieus. Zelf stel ik dat wel op prijs, maar ik maak er mijn onmiddellijke omgeving weleens zot mee. Vraag maar aan mijn vrouw!”

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“Ik doe dit enorm graag. Het enige dat aanvoelt als werken, is in de file staan, dat haat ik. Maar de job is zalig. Alles is ook heel open binnen PerCo, het is geven en nemen. Heel fair.”  
 

 

Taal
Duits
Engels
Frans
Nederlands