Wim Coessens heeft een Masterdiploma in de Toegepaste Taalkunde (PHVT Gent, nu UGent) en volgde management- en communicatieopleidingen aan Vlerick Business School en Antwerp Management School. Hij was assistent Engels aan UGent maar koos uiteindelijk voor journalistiek en management. Hij werkte als vertaler en wetenschapsjournalist en vervulde nadien jarenlang senior managementfuncties in de media en de entertainmentsector.

Hij beschikt dan ook over uitgebreide eigen ervaring als leidinggevende: hij was van 2002 tot 2006 algemeen directeur van de krant De Morgen en nadien nethoofd van Radio 1, manager Digitale Media van VRT en directeur van het Filmfestival Gent. Daarnaast was hij tot 2022 bestuursvoorzitter van Journalismfund Europe, een ngo die ijvert voor het bevorderen van kwalitatieve, onafhankelijke journalistiek. 

Sinds 2010 werkt hij als consulent, trainer en coach rond interpersoonlijke communicatie, leiderschapsontwikkeling en vooral public speaking in al zijn facetten: presentatietechnieken, pitching en mediatraining. Hij is sinds 2012 als lector Public Speaking verbonden aan Antwerp Management School. 

Wim heeft een sterke passie voor taal, pedagogie, communicatie, corporate storytelling en mensen, en meer dan een passie voor public speaking... Zijn workshops zijn zeer interactief en bieden een verfrissende combinatie van evidence-based inzichten en praktijkeraring. 

Hij heeft een grote belangstelling voor het wetenschappelijk onderzoek naar communicatie en interpersoonlijk en leiderschapsgedrag. Zo volgde hij een Masterclass Cognitieve Gedragscoaching en hij is gecertificeerd trainer en testafnemer voor CLS360, CBS360 en CTS/CCS360, grondig wetenschappelijk gevalideerde meetinstrumenten om interpersoonlijk gedrag, leiderschapsgedrag en team- en organisatiecultuur in kaart te brengen.

Als hij niet werkt, speelt hij waarschijnlijk contrabas bij het symfonieorkest of een van de jazzensembles waar hij lid van is. 

Taal
Engels
Nederlands