Beschrijving: Stress, burn-out, welzijn op het werk, haalbaar werk, ... We horen er elke dag over en we voelen ons allemaal wel eens gestrest. Maar wat is stress precies? En wat kunnen we eraan doen?
Onze reactie op stress was (en is nog steeds) vooral een verdedigingsmechanisme. Een zeer nuttig verdedigingsmechanisme dat ons helpt om te gaan met acute stressoren. In tegenstelling tot onze verre voorouders hebben we tegenwoordig echter niet alleen te maken met acute stressoren, maar ook met chronische. En we zijn ook heel goed in het activeren van onze stressrespons door simpelweg aan de stressoren te denken. Een mismatch die mede verantwoordelijk is voor stressklachten en burn-out.
En wat kunnen we eraan doen? Nou... Onze persoonlijkheid speelt een rol, maar er zijn ook verschillende manieren om met stressoren om te gaan (coping) of verschillende mechanismen waarmee we onze energiereserves kunnen aanvullen (herstel). Helaas is er niet één recept dat voor iedereen werkt, maar concepten als coping en herstel en een goed werkontwerp kunnen de kans verkleinen dat iemand na stress of burn-out opgeeft.
Doelgroep: iedereen die zelf stress ervaart of anderen wil helpen hier beter mee om te gaan
Inhoud:
- wat is stress?
- evolutionair nut versus mismatch dag van vandaag
- rol van persoonlijkheid en individuele verschillen bij stress
- rol van appraisal (gebaseerd op oude theorie van Lazarus, 1960’s en updates door Michelle Tuckey)
- Onze aanpak van het Job demand resources model (Bakker en Demerouti)
- Op basis hiervan komen twee kernvragen naar boven: wat kan ik zelf doen?/wat kan mijn organisatie doen?
- Bij de personal resources wordt dieper ingegaan op coping en recovery. De term veerkracht (of het Engelstalige “resilience” had hier ook kunnen tussen staan.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Geef hier je contactgegevens in en je ontvangt snel en vrijblijvend een offerte voor dit traject.