“Het interpersoonlijke circumplex is een uniek model, dat je op zoveel manieren kan toepassen bij individuen en groepen, om inzicht te krijgen in gedrag en bij te sturen waar nodig. En dat doe ik graag!”
 

Klinisch psychologe en gedragstherapeute Elly Hellinx heeft al 20 jaar een eigen praktijk voor volwassenen met een psychische problematiek. Daarnaast werkte ze 10 jaar in een algemeen ziekenhuis waar ze verschillende afdelingen ondersteunde, om vervolgens nog eens een decennium freelance te werken voor The Human Link. Voor dit gedragstherapeutisch expertisecentrum voor acute en chronische stress gaf ze coaching en opleidingen aan bedrijven rond thema’s als zelfzorg, burn-out en het voorkomen van stressgerelateerde problemen binnen werkteams.

Sinds ze de PerCo-rangen vervoegde, geeft ze ook coaching en trainingen rond communicatievaardigheden, assertiviteit en leiderschap. Welzijn blijft daarbij een belangrijke insteek, en een thema dat ze, samen met collega’s, verder zal uitbreiden binnen PerCo. Zo zullen welzijnsthema’s onder andere meer geïntegreerd worden in de huidige opleiding rond leiderschap.

 

Seriously crazy

In haar trainingen combineert Elly haar kennis en ervaring met klinische psychologie en gedragstherapie met een creatieve aanpak en de nodige schwung. “Mijn ervaring helpt om ook moeilijke thema’s op een enthousiaste manier te brengen. Ik ben altijd echt en oprecht. Als ik een opleiding geef, dan sta ik er ook echt en breng het heel enthousiast. Klein maar pittig!”

“Door veel contact te maken met de deelnemers, kan ik beter inspelen op hun leefwereld. Ik krijg vaak de feedback dat ik heel toegankelijk ben en dat is ook zo. Ik wil dat mensen een opleiding buitenstappen met het gevoel dat ze er echt iets aan hebben gehad en er meteen mee aan de slag kunnen. Er is toch niets zo erg als een training volgen en je bij het naar huis rijden afvragen wat je er nu eigenlijk aan hebt? Het is prachtig hoe zelfs mensen die al 20 jaar een leidinggevende functie uitvoeren me na een opleiding vertellen dat ze bepaalde technieken gaan toepassen. Dan denk ik: missie geslaagd!”

 

About science

Dat Elly binnen haar studie en beroep resoluut kiest voor gedragstherapie als specialisatie, is geen toeval. “Het denkkader past bij mijn persoon, het is de meest wetenschappelijk onderbouwde stroming. Gedragstherapie is heel hands on. Ik wil iets vertellen dat steekhoudt, met theorieën, modellen en didactische vormen die degelijk zijn en werken, in de plaats van een of ander zweverig verhaal. Het interpersoonlijke circumplex is een uniek model, dat je op zoveel manieren kan toepassen bij individuen en groepen, om inzicht te krijgen in gedrag en bij te sturen waar nodig. En dat doe ik graag! Wetenschap is de motor van vernieuwing en kritisch denken. De wil om te leren en kennis te blijven opbouwen.” 

“Als psycholoog zit je vaak in het staartje, en werk je met mensen die al klachten hebben. We zouden veel meer preventief kunnen doen: mensen handvaten aanreiken om zelf hun welzijn te verhogen, hen leren hoe ze met moeilijke situaties kunnen omgaan, in hun job en daarbuiten. Enerzijds heb je de context, anderzijds de persoonlijke valkuilen. Vaak is het de combinatie van de twee die mensen tegen hun grenzen doet aanlopen. Denk maar aan iemand die uit zichzelf al heel perfectionistisch is en dan onder druk wordt gezet door de leidinggevende. Door welzijn te integreren in trainingen rond communicatie en leiderschap, kan je mensen leren om voor zich zichzelf te zorgen. Daarnaast kan je leidinggevenden leren hoe ze signalen van burn-out en andere stressgerelateerde klachten bij teamleden sneller opmerken en in welke zin ze de context kunnen aanpassen zodat het voor hen aangenamer wordt.”

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“Een quote van Pipi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“Aan mijn gezin. Ik vind het zalig om samen dingen te doen, zoals actieve en sportieve reizen. Zo trokken we in de zomer van 2022 een maand rond in Thailand, waarbij we afgelegen plekken bezochten waar nog stammen wonen in dorpen zonder stromend water of elektriciteit, stevige wandelingen maakten en met een raft van bamboe op een rivier voeren. We hebben met het hele gezin samen onze duikcursus gehaald en gaan ook regelmatig canyoningen. Ook de jaarlijkse skivakantie is een traditie. Verder geniet ik graag met vrienden van een lekker etentje en een goed glas wijn.”

Wat wou je als kind worden?

“Ik had niet echt een bepaalde voorkeur, al was er wel een tijdje dat ik leerkracht wilde worden, vooral om het beter te doen dan mijn eigen leerkrachten.”

Wie is je idool?

“Als kind was ik fan van Tina Turner, een vrouw met ballen en een ongelooflijke stem. Later luisterde ik ook graag naar andere zangeressen met power, zoals Beyoncé, Janet Jackson en Anastasia.”

Heb je een specifiek ritueel?

“Ik draag altijd hakken. In welke context ik ook werk, mensen herkennen me aan mijn stap.”

Wat is er bijzonder of grappig aan jou?   

“Van alle consulenten woon ik het dichtst bij het kantoor van PerCo in Kontich, op 5 km. Bij mijn kennismakingsgesprek haalde ik dan ook aan dat ik met de fiets kan komen. Maar we moeten slechts één keer per maand naar kantoor voor de PerCo-meeting, voor de rest werk ik van thuis uit en bij klanten over heel Vlaanderen.”

“Bij mijn eerste PerCo-meeting stelde ik me, op vraag van Frank Rengelink, op een originele manier voor die eigen is aan mijn manier van werken. Ik koos voor een quiz waarbij mijn collega’s via ludieke vragen meer over mij te weten kwamen.”  

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“Het is fijn om deel uit te maken van een groep inspirerende, gedreven collega’s die allen vanuit hetzelfde kader werken. Je voelt dat ze er echt voor gaan. Het zijn zeer diverse individuen, en net dat maakt het fijn. Ieder pakt het op zijn of haar eigen manier aan, maar we vertrekken vanuit dezelfde inhoud, die zinvol en onderbouwd is.”  

Taal
Nederlands