Integriteit is een brandend actueel thema. Een topic dat we zeer ernstig nemen, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat we het niet een beetje aangenaam mogen inkleden. Dat was dan ook de aanpak van onze digitale MeetPerCo van 17 februari rond ‘Integriteit op de werkvloer’. Met meer dan 30 deelnemers uit diverse sectoren, van overheden tot de chemie, van ziekenhuizen tot banken en onderwijsinstellingen, bogen we ons over zakelijke en sociale integriteit in een werkcontext.

PerCo-consulenten Bart Van de Ven en Tom Speelman schetsten waarom integriteit zo’n belangrijk thema is, hoe een integriteitsprogramma eruitziet bij PerCo en hoe je als organisatie een respectvolle, correcte atmosfeer tot stand brengt. We gingen daarbij in op draagvlak creëren, valkuilen vermijden en consequent handelen om de bedrijfscultuur te handhaven.

Zoals gewoonlijk was de kennis die we overbrachten diepgeworteld in de wetenschap, maar trachtten we het op een speelse manier te brengen met duidelijke voorbeelden die tot nadenken stemmen. Seriously crazy about science! We combineerden voorbeelden uit de actualiteit met fictieve cases. Met name de cases uit ‘de grijze zone’ vormden aanleiding tot heel wat reflectie.

Als het over integriteit gaat, kan je gevoelens nooit helemaal uitsluiten en dat hoeft ook niet. Het is wel goed om een houvast te hebben, een maatstaf om elke beslissing aan te toetsen. Daarom voorzagen we handvaten voor de kandidaten, waaronder onze checklist ethische besluitvorming die je helpt in de praktijk morele dilemma’s aan objectieve parameters te toetsen. We bekeken ook hoe je een deontologisch raamwerk (waardenkader) en psychologische veiligheid creëert.

Uit de feedback van de deelnemers begrepen we dat met name de checklist erg gewaardeerd wordt. In de integriteitsprogramma’s van PerCo gaan we dieper op deze handvaten in.

We lijstten ook wat werkpuntjes op naar aanleiding van de feedback van de deelnemers en gaan hiermee verder aan de slag om de toekomstige edities van MeetPerCo nog meer op jullie behoeften af te stemmen. We hopen van harte dat we jullie tegen dan weer gewoon fysiek mogen ontmoeten.

Een greep uit de feedback:

Ik was al overtuigd van de meerwaarde van jullie aanpak en de inhoud die jullie brengen en dat is na deze MeetPerCo zeker niet veranderd. Fijn om te zien met hoeveel enthousiasme jullie met diverse thema’s aan de slag gaan.’ – Tine Beeckman, lokaal bestuur Wetteren

De opleiding vloog voorbij, het was een aangename dag. Vooral het documentatiemateriaal zal mij verder helpen, in het bijzonder de checklist. Het blijft een subjectieve materie en elke houvast is dan welkom.’ – K. D.

Geslaagde editie. De toetsingsvragen vind ik zeer boeiend en ik weerhou vooral de suggestie om integriteit nog meer in te bouwen in leiderschapstrajecten.’ – Joris Stevens, Argenta

Het was een zeer leuke en leerrijke opleiding. Leuk hoefde niet, maar dat was het wel.’ – David Proot, VUB

Wil jij bij een volgende MeetPerCo niet missen? Houd onze website in de gaten of volg ons op LinkedIn.

Wil je de documentatie van deze MeetPerCo ontvangen? Stuur een mailtje naar communicatie@perco.be.