“Ik hou ervan om tijdens een ernstige training humor te gebruiken of dingen te ontzenuwen door ze te benoemen.”
 

Nadat Frank Boddin zijn master communicatiewetenschappen behaalde, ging hij aan de slag als onderzoeker aan de VUB. Hij gaf les en werkte aan zijn doctoraat, maar stopte daar na 4 jaar mee om een bachelor drama en cabaret te behalen in Nederland. Daarmee volgde hij een oude liefde voor podiumkunsten. Sindsdien werkt Frank als zelfstandig cabaretier-zanger en acteur voor televisie en theater. Hij deed daarbij enkele jaren opdrachten als simulatie-acteur, onder meer binnen PerCo-trainingen. Zo geraakte hij geïnteresseerd in de aanpak van PerCo.

Hij volgde de masterclass evidence-based coaching en andere trainingen en verdiepte zich in de wetenschap achter gedrag en communicatie. Nu geeft hij zelf trainingen. Vanuit zijn brede achtergrond specialiseerde hij zich in verbindende communicatie, persoonlijke effectiviteit en stem- en lichaamsbewustzijn.

 

Seriously crazy

Franks creatieve en wetenschappelijke kant komen samen in hands-on opleidingen, waarbij hij een grote ernst combineert met een ontwapenende humor en rake voorbeelden. “Ik breng de wetenschappelijke principes graag meteen in de praktijk via oefeningen. Dat mag ook af en toe plezant zijn. Neem nu behaviour modelling met een simulatie-acteur: dat is een leuke, maar zeer leerrijke techniek die wetenschappelijk onderbouwd is. Daarbij komt een deelnemer in een training met een situatie waarin hij iets wil leren op het gebied van communicatie, zoals feedback geven of een gesprek over diens motivatie voeren.”

“Dan kruip ik in de rol van die andere persoon. Dit is niet bedoeld als evaluatie, maar als een simulatie van gedrag, waarbij we blinde vlekken en leerdoelen blootleggen. In zo’n oefening komen altijd dingen naar boven waarmee de deelnemer ook in het echt worstelt. Zo zal een deelnemer bijvoorbeeld tot de vaststelling komen dat hij de ander niet lieten uitpraten, het te snel overnam of bepaalde angsten voelde tijdens het gesprek.”  

 

About science

Waar hij als acteur vooral op zijn buikgevoel vertrouwt, beroept Frank zich binnen PerCo eerst en vooral op zijn wetenschappelijke kant. “Wanneer ik iemand advies geef, vind ik het belangrijk om me te wapenen met onderbouwde kennis. Ik ben bijvoorbeeld enorm geïnteresseerd in de zogenaamde metamotieven vanuit de evolutionaire biologie, die worden uitgewerkt in het interpersoonlijk circumplex, een model dat we bij PerCo veel gebruiken. Ook taal fascineert me: op welke manier spreekt iemand, hoe begint hij zijn zin, welke woorden gebruikt hij wel of net niet?”  

“De werking van ons brein boeit me mateloos. Fascinerend hoe een mengelmoes van ervaringen, herinneringen, gedachten en emoties onze keuzes aanstuurt. Als je vanop een afstandje naar je eigen gedachten kijkt, zie je hoeveel daarvan automatisch in je opkomen, en hoe je associaties legt waarin vaak een oordeel of zelfs vooroordeel zit. Dat kan je belemmeren in je werk en daarbuiten, en je ervan weerhouden om nieuwe dingen te proberen. Ons idee over wie we zijn, is niet meer dan een constructie in ons hoofd. Je bent je gedachten niet.”   

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“De boeken van Kae Tempest (On connection en The book of traps and lessons), de cabareteske monologen van comedian Wim Helsen, de waking up-app van Sam Harris, de melancholie van Nick Cave, gedichten van Fernando Pessoa.” 

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“Mijn kinderen. Daarnaast maak ik nog steeds muziek en treed ik op als muzikant en cabaretier.”

Wat wou je als kind worden?

“Michael Jackson. Jarenlang oefende ik de moonwalk. Het leuke is dat mijn zoontje daar op 6-jarige leeftijd ook mee begonnen is!”

Wie is je idool?

“Tegenwoordig heb ik niet echt een idool.”

Heb je een specifiek ritueel?

“Ik tune ’s ochtends en overdag af en toe even 12 minuten in bij mezelf, met bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. Ik was vroeger bang dat mediteren me te veel tijd zou kosten, maar ik win er net tijd mee, omdat ik nadien meer focus heb. Een douche voor mijn brein!”

Wat is er bijzonder of grappig aan jou? 

“Ik kan best wel gekke dingen met mijn lichaam doen. Zo heb ik lang breakdance gedaan en ben ik daar nog altijd goed in. Als er op een feest een hiphopliedje uit de jaren ’80 gedraaid wordt, ben ik niet te houden.”

“Als ik ergens moet zijn, vertrek ik belachelijk vroeg om zeker niet in de file te staan, waardoor ik soms 2 uur te vroeg aankom.” 

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“Het is knap hoe PerCo kennis uit verschillende vakgebieden, waaronder de cognitieve gedragstherapie, vertaalt naar de bedrijfswereld. Het is fijn om met collega’s te praten en hen te vragen naar goede informatiebronnen of hun opleidingen mee te volgen. Zo leer ik nog voortdurend bij.”

 

 

 

Taal
Engels
Nederlands