Serge Bibot

“Elke dag iets nieuws leren is voor mij een levenshouding. Ik leer, verwerk en geef door.”
 

Serge Bibot had al een ruime ervaring met het runnen van zijn eigen bedrijf en het geven van coaching en trainingen aan leidinggevenden toen hij, na een etentje met PerCo-consultant Jonathan Fox, in 2010 voor PerCo aan de slag ging. Sindsdien geeft hij trainingen rond communicatie, leiderschap en emotiebeheersing.

Iedereen die ooit een opleiding van Serge volgde, weet dat hij een enthousiaste verhalenverteller is die zijn boodschap op eigenzinnige wijze overbrengt. Hij combineert 30 jaar aan ervaring in de bedrijfswereld met een fikse scheut empathie en goed ontwikkelde communicatieve kwaliteiten. Serge zet leidinggevenden en medewerkers op weg om te blijven leren, evolueren en een oplossing te vinden voor de uitdagingen die ze binnen hun functie tegenkomen.

 

Seriously crazy

Serge geniet ervan om opleidingen te geven. De grootste voldoening haalt hij echter niet uit het feit dat cursisten hem na afloop vertellen dat ze zijn training interessant of leuk vonden. “Dat wil namelijk niet noodzakelijk zeggen dat ze er ook effectief iets mee gaan doen. Ik ben pas echt tevreden als mensen me enkele weken later mailen of in de wandelgangen vertellen dat ze een techniek hebben geprobeerd en merkten dat die werkt. Het is echter niet mijn doel om mensen fundamenteel te veranderen. Ik help hen om te begrijpen dat bepaalde zaken in hun communicatie niet helemaal goed zitten, leg hen uit dat het mogelijk is om te veranderen en moedig hen vervolgens aan om dat ook daadwerkelijk te doen. We sporen deelnemers aan om ‘eigenaar’ van hun eigen ontwikkeling te zijn. De 360° tools rond communicatie en leiderschap die we bij PerCo gebruiken, houden mensen een spiegel voor die motiveert om het ‘beter’ te doen.”  

 

About science

Serge heeft geen wetenschappelijke achtergrond en coachte vroeger eerder vanuit zijn intuïtie en ervaring. Science-based werken bij PerCo opende echter heel wat nieuwe deuren. “Via PerCo ontdekte ik de leiderschapsmodellen en wetenschappelijke achtergrond. Ik voelde meteen dat het klopte. Maar ik vind het vooral leuk om die theorie te vertalen naar trainingen en oefeningen, zodat mensen er ook echt mee aan de slag kunnen.”

“Ik vertel graag verhalen. Je moet er iets van maken dat cursisten makkelijk kunnen verteren, het wat kruiden. Verhalen zijn een krachtig middel om dat te doen. De aandacht van een deelnemer in een training is gemiddeld 12 minuten, daarna begint je brein dingen te skippen. Dus moet je variëren in ritme, een oefening inbouwen of een verhaal brengen. Voor mij is wetenschap op zich niet zozeer sexy, al is levenslang leren wel essentieel. Ik ben een rasechte autodidact. Nieuwe dingen leren en proberen, ook als ze mislukken, is voor mij een van de belangrijkste dingen in het leven. Op een wetenschappelijke manier werken geeft me veel zelfvertrouwen.”  

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“Ik ben een echte storyteller. Elke avond vertel ik mijn jongste dochter een verhaaltje voor het slapengaan, dat ik gewoon ter plekke verzin. Mijn oudste dochter komt dan soms meeluisteren en heeft me zelfs al gezegd dat ik die verhalen zou moeten opschrijven.”  

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“Ik hou mijn privéleven en mijn professioneel leven strikt gescheiden.”

Wat wou je als kind worden?

“Leerkracht.”

Wie is je idool?

“Heb ik niet. Ik respecteer mensen meer om wat ze doen dan om wat ze zijn (of hoe ik denk dat ze zijn).”  

Heb je een specifiek ritueel?

“Ik ben een grappenmaker.”

Wat is er bijzonder of grappig aan jou? 

“Ik ben een echte anticonformist. Ik heb mijn eigen stijl en zal nooit blindelings de regels volgen. Maar ik ben wel altijd verantwoordelijk en betrouwbaar, en zie mezelf zeker niet als een rebel. Ik voel een diepe vorm van respect voor mijn collega’s en de bestuurders van PerCo, en dat tracht ik ook uit te dragen als ik trainingen geef.”

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“PerCo voldoet aan alle kwaliteiten die ik verwacht van een partner: teamspirit, een ernstige benadering, nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en respect. Omdat ik vooral thuis en op locatie werk, zie ik mijn collega’s slechts één keer per maand, maar ik weet wel dat ik hen altijd kan bereiken als het nodig is. Ik voel me heel comfortabel bij deze manier van werken.”
 

 

Taal
Engels
Frans