PerCo is een Human Resources dienstverlener. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies, kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Contact Aanbod

Wat is de waarde van tevredenheidsscores na een training?

In vele bedrijven wordt gebruik gemaakt van een evaluatieformulier dat deelnemers na de training invullen. Vaak wordt dit een happiness sheet genoemd. Op dit blad kunnen deelnemers een cijferscore en commentaar kwijt , maar… wat is de waarde hiervan?

De waarde van deze scores moet genuanceerd worden. Om te beginnen zitten deelnemers op het einde van de training vaak nog in een sfeer van enthousiasme (door de aanpak, materie, uitwisseling, contact met de trainer, …), wat de scores kan beïnvloeden (‘ze zijn tevreden’). Dat kan in de hand gewerkt worden door een charismatische trainer. Charisma zegt echter niets over de gebruikte leermethodiek of de transfer (wat gebruiken deelnemers nu echt nadien?), wat vaak over het hoofd wordt gezien.

Daarnaast lokt de aanwezigheid van de trainer tijdens het invullen van de evaluatieformulieren vaak een sociaal conformisme uit. In die zin kan het achteraf invullen van het evaluatieformulier bijdragen tot (iets) meer objectiviteit. Hier is het probleem echter dat deelnemers enkele dagen na de training vaak niet meer de motivatie vinden om het evaluatieformulier in te vullen. Bevraagt men deelnemers nog later, dan kunnen ze een lagere score geven, omdat ze beseffen dat ze zich onvoldoende hebben ingespannen om het geleerde in de praktijk toe te passen (en leggen ze de schuld onterecht bij de opleiding).

Anderzijds geven tevredenheidsscores uiteraard een eerste indicatie van… tevredenheid. Als iets grondig mis is met de inhoud of de aanpak zal dit ongetwijfeld blijken uit de tevredenheidsscores.

 

gepost op 29-10-2012

Reageer

Verplicht

Verplicht (wordt niet getoond)

Optioneel

Verstuur

Laatste Blog Posts

Volg PerCo

// Gegarandeerd altijd met een sterke inhoud. Schrijf u nu in! //

Verstuur
Contacteer ons

+32 (0)3 235 02 92
info@perco.be
Kleine Meylstraat 4C
B – 2550 Kontich

Over PerCo

PerCo is een dienstverlener inzake Human Resources. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten (zowel aan individuen als groepen) en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Zoek

Zoek