“Ik begrijp echt niet waarom sommige bedrijven nog kiezen voor niet-wetenschappelijke modellen, terwijl de gevalideerde methoden vaak even eenvoudig uit te leggen zijn, maar wel de nodige nuance bevatten.”
 

Aansluitend op zijn master bedrijfspsychologie, koos Bart voor een doctoraat rond stress en welzijn op het werk. Nadat hij zijn studies afrondde in Gent, Duitsland, Italië en Australië, kwam hij in 2014 bij PerCo terecht. Daar wist men zijn academische cv van 15 pagina’s naar waarde te schatten. Sindsdien geeft hij trainingen rond leiderschap, communicatie, veiligheid, welzijn en integriteit.

Sinds 2019 staat Bart ook mee aan het roer als bestuurder, waarbij hij in sterke mate bijdraagt aan de inhoudelijke invulling van de opleidingen. Daarnaast geeft hij nog wekelijks zelf trainingen, onder meer rond leiderschap en veiligheid. Deze functie combineert hij met lesgeven als gastprof aan de UGent, waar hij de laatstejaars bedrijfspsychologie meeneemt in zijn visie rond consultancy. Naar eigen zeggen vormen zijn lessen één langgerekte preek om science-based te werken.   

 

Seriously crazy

Humor, bescheidenheid en zelfrelativering stellen Bart in staat om zijn wetenschappelijke kennis op een ontwapenende manier te brengen. Hij staat erom gekend dat hij mensen echt meeneemt in zijn verhaal, met talloze herkenbare voorbeelden die voortkomen uit zijn ruime ervaring en goed ontwikkelde netwerk. “Humor werkt en het is ook een beetje de aard van het beestje. De content rond leiderschap en communicatie blijft, op eventuele updates na, altijd dezelfde. Het is de vertaalslag die het boeiend houdt. De ene dag sta je voor een groep managers, de dag erop werk je met ambtenaren en dan weer met havenarbeiders. Afhankelijk van de doelgroep, kies ik andere anekdotes.”

“Het luik rond veiligheid hebben we grotendeels zelf ontwikkeld. Dat gaat dan over de menselijke factor: hoe spreek je een collega aan die onveilig werkt, hoe komt het eigenlijk dat mensen soms onveilig werken? Die opleidingen geef ik vooral in de haven, de metaalsector en de chemie, plekken waar fysieke veiligheidsrisico’s gelden en waar helaas weleens ongevallen met fatale afloop voorkomen.”  

 

About science

Als wetenschapper pur sang is het natuurlijk geen verrassing dat Bart een nultolerantie heeft voor onzin. “Ik begrijp echt niet waarom sommige bedrijven nog kiezen voor niet-wetenschappelijke modellen, terwijl de gevalideerde methoden vaak even eenvoudig uit te leggen zijn, maar wel de nodige nuance bevatten. Als gastprof aan de universiteit leer ik mijn studenten niet enkel de wetenschappelijke modellen aan, maar leer ik hen ook om het onderscheid te maken met niet-onderbouwde methodieken. Een hr-manager heeft niet de tijd om de wetenschap rond het eigen vakgebied op de voet te volgen. Maar als je externe hulp inroept van een bureau dat gespecialiseerd is in enkele thema’s, verwacht je natuurlijk dat zij stevig hun huiswerk doen.” 

 

“Nerd is voor mij een geuzennaam. Ik vind humor in saaie artikelen, hou van de nuances en de twijfel die wetenschap brengt. Wetenschappers zijn niet saai, het zijn mensen die het gewoon boeiend vinden om dingen uit te zoeken, te aanvaarden dat het niet altijd 100% duidelijk is, en sowieso een enerzijds-anderzijdsverhaal. Dat vind ik veel meer rock-‘n’-roll dan het saaie ‘ik geloof in één verhaal en dat is het dan.’ Als je iets verzint dat nergens op gebaseerd is, moet je maar één boek schrijven, dat je nooit hoeft aan te passen. Maar wie wetenschappelijk onderbouwd werkt, met constante twijfel en kritisch denken als basis, blijft boeken schrijven. Daarom updaten we het cursusmateriaal van PerCo ook regelmatig, gebaseerd op de nieuwste inzichten.”

 

Uitsmijters

Waar haal je inspiratie?

“Onze collectieve ambitie.”

Waar besteed je buiten het werk de meeste tijd aan?

“Reizen. Dat gaat van lange motortrips door Europa over backpacking in Guatemala tot alpinisme en tourskiën in Kirgizië, Kazachstan, Iran en India. Bij tourskiën wandel je zelf de berg op en ski je in gebieden waar geen pistes zijn. Verder hou ik ook van langeafstandswandelen. Elk jaar doe ik mee met de Dodentocht.”   

Wat wou je als kind worden?

“Dat wisselde erg vaak: landbouwer, schrijver, piloot, wetenschapper, leerkracht, … Toen ik een universitaire studie moest kiezen, twijfelde ik enorm.”

Wie is je idool?

“Marc Abrahams, die de IG Nobelprijs heeft uitgevonden. Dat is een jaarlijkse prijs voor onderzoek dat eerst doet lachen, en vervolgens nadenken. Zo werd de prijs uitgereikt aan iemand die kikkers deed vliegen met behulp van magnetische velden. Het gaat altijd om onderzoekers die met dingen bezig zijn die gek lijken, maar wel een nut blijken te hebben.”

Heb je een specifiek ritueel?

“Als ik met de auto of motor naar een workshop rijd, luister ik naar muziek in het dialect van de deelnemers: het Zesde Metaal onderweg naar West-Vlaanderen en CPeX als ik richting Antwerpen trek.”

Wat is er bijzonder of grappig aan jou? 

“Ik geef opleidingen rond veiligheid, maar beoefen in mijn vrije tijd sporten die sommigen als risico-sport zouden omschrijven. Ik start mijn veiligheidstrainingen steevast met slides die aantonen dat ik zelf niet altijd het juiste voorbeeld ben: dan zie je mij verbouwen zonder veiligheidskleding, van een tien meter hoog schip springen in Cambodja of in Thailand rotsklimmen boven de zee.”

Hoe ervaar jij werken bij PerCo?

“De stap van mijn academische ivoren toren naar PerCo was voor mij een sprong in het duister. Nooit had ik durven denken dat ik als wetenschapper een groep mensen zou vinden die dezelfde ideeën hebben over topics als leiderschap en communicatie, en die daar bovendien graag rond samenwerken. Dat geeft me energie. Bij elke PerCo-meeting stappen we buiten met nieuwe boekentips, soms bestel ik ze tijdens de meeting al op bol.com. 

 

 

Taal
Duits
Engels
Nederlands