PerCo is een Human Resources dienstverlener. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies, kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Contact Aanbod

Let op je woorden! Directieve of controlerende taal zoals ‘moeten’ of ‘niet mogen’, leidt tot slechtere prestaties

Maarten Vansteenkiste onderzocht samen met enkele collega’s de invloed van de communicatiestijl op 376 studenten van 19 en 20 jaar oud bij het geven van instructies en stelde vast dat controlerende taal een slechter effect had dan ondersteunende taal. De studenten die door middel van ondersteunende taal instructies kregen, voerden niet alleen de opdracht beter uit, ze hielden het ook duidelijk langer vol. Voorbeelden van controlerende woorden waren ‘Hoe je moet communiceren’, ‘Je zou  de tekst moeten lezen’, ‘Je kan er maar beter voor zorgen dat…’ Voorbeelden van ondersteunende woorden waren ‘Hoe je zou kunnen leren communiceren’, ‘Je wordt uitgenodigd de tekst te lezen’. Het onderzoek werd ook door andere onderzoekers gedaan, met dezelfde resultaten. Ook een studie met 20-jarigen leverde hetzelfde bewijs. Deze studie toonde aan dat er een verschil was tussen autonomie-ondersteunende communicatiewijzen en controlerende communicatiewijzen. (…) Deze effecten van communicatie werden bovendien in tal van andere praktijksituaties vastgesteld, bijv. in de gezondheidszorg en in het bedrijfsleven. Deze studies over de rol van interpersoonlijke communicatie blijken weerom aan te geven dat je op korte termijn mensen wel kunt verplichten om iets te doen (door je hiërarchische overwicht uit te spelen bijv. en controlerende taal te gebruiken), maar dat de effecten op lange termijn veel minder positief zijn: slechter voor de (leer)prestaties en slechter om iets vol te houden. En in bedrijven willen we toch dat mensen leren en presteren, competenties ontwikkelen en volhouden?…

Bron: Rond Leiderschap p. 353 – geschreven door Patrick Vermeren – uitgegeven door Academia Press

gepost op 21-06-2012

Reageer

Verplicht

Verplicht (wordt niet getoond)

Optioneel

Verstuur

Laatste Blog Posts

Volg PerCo

// Gegarandeerd altijd met een sterke inhoud. Schrijf u nu in! //

Verstuur
Contacteer ons

+32 (0)3 235 02 92
info@perco.be
Kleine Meylstraat 4C
B – 2550 Kontich

Over PerCo

PerCo is een dienstverlener inzake Human Resources. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten (zowel aan individuen als groepen) en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Zoek

Zoek