PerCo is een Human Resources dienstverlener. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies, kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Contact Aanbod

Brein en psychologie

Wij zijn ons brein: van baarmoeder tot Alzheimer
Dick Swaab, uitgeverij Contact

Hersenonderzoeker, hoogleraar neurobiologie en arts Dick Swaab heeft een boek geschreven. Als u nu denkt dat dit niets voor u is, dan heeft u het grondig mis. Swaab schrijft in “Wij zijn ons brein – van baarmoeder tot alzheimer” zo helder en bevattelijk dat dit boek voor letterlijk iedereen een must is. Van de thema’s die ik ken doordat ik ze bestudeerde kon ik hem alvast op geen enkele fout betrappen (enkel met zijn bewerking dat sporten geen positieve effecten op de levensduur heeft. gaat hij volgens vele artsen te kort door de bocht) en ik ben een uiterst kritisch lezer geworden. Swaab neemt je in 21 korte stukjes mee in een tocht doorheen ons meest wonderlijke orgaan, het brein. Hoe ons brein en onze persoonlijkheid zich vormen tijdens ons verblijf in de baarmoeder, hoe pubertijd in elkaar zit, wat de functie van hormonen is, wat verslavingen met je doen, wat de oorzaak van tal van hersenziekten is, hoe ons moreel besef evolueerde en werkt enz. Allemaal stuk voor stuk zeer boeiend. Ook wie als professional in Human Resources bezig is raden wij aan dit boek te lezen omdat in deze wereld nogal wat broodje-aap verhalen over hersenen de ronde doen.

Freud en Darwin op de sofa
Magiels, Geerdt
Bioloog en wetenschapsfilosoof Geerdt Magiels laat zien waarom Freud in de moderne psychologieboeken nog slechts een voetnoot in de geschiedenis van de psychologieontwikkeling is en waarom Darwin wel de status van wetenschapper verdient. Darwin ging in tegenstelling tot Freud heel methodologisch te werk, bouwde falsificatie in enz. Dat is de reden waarom de grote lijnen van zijn werk (evolutietheorie) nog steeds overeind blijven en hij als pionier wordt beschouwd voor de moderne biologie en genetica.

Het geheim van je brein
Amoodt ,Sandra en Wang, Sam
Deze twee breinwetenschappers schrijven op een zeer bevattelijke manier over ons brein en waarom dit vaak niet te vertrouwen valt. Ons brein is geëvolueerd naar een systeem dat ons toeliet om te overleven in een relatief eenvoudige natuur en met kleine groepen van mensen. In de huidige complexe samenleving spelen vooroordelen, foute conclusies en heuristieken (simpele vuistregels) ons veel parten. Daarom dat we ook zo bijgelovig zijn.

Psychologie
Brysbaert, Marc
Dit prachtig vormgegeven boek van professor psychologie Brysbaert is niet alleen nuttig voor psychologiestudenten aan de universiteit maar voor iedereen die wil kennismaken met de moderne, wetenschappelijke psychologie. Het biedt ook een goed overzicht van de geschiedenis van de psychologie.

Super Sense – waarom we in het bovennatuurlijke geloven
Hood, Bruce M.
De Britse hoogleraar psychologie Hood legt uit waarom de meeste mensen (bij)gelovig zijn, een beroep doen op het bovennatuurlijke en belang hechten aan allerlei symbolen. Hij laat zien hoe dit is ontstaan en hoe hardnekkig ons bijgeloof is.

The emotional Brain
Ledoux, Joseph
Dokter en breinwetenschapper Ledoux neemt ons mee in ons brein. Hij verklaart ons het circuit van angst op een wetenschappelijke manier. Hij legt ook uit dat er twee “routes” zijn voor empathie en angst: de lage en snelle route (emoties) en de hoge route (meer rationeel).

Synaptic Self
Ledoux, Joseph
Een vervolgboek op The Emotional Brain’ waarin Ledoux verklaart waarom wij eigenlijk “ons brein” zijn.

Laatste Blog Posts

Volg PerCo

// Gegarandeerd altijd met een sterke inhoud. Schrijf u nu in! //

Verstuur
Contacteer ons

+32 (0)3 235 02 92
info@perco.be
Kleine Meylstraat 4C
B – 2550 Kontich

Over PerCo

PerCo is een dienstverlener inzake Human Resources. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten (zowel aan individuen als groepen) en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Zoek

Zoek