PerCo is een Human Resources dienstverlener. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies, kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Contact Aanbod

Is gedrag te veranderen?

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. Heeft het wel zin om training te volgen? Kan iemand daadwerkelijk zijn gedrag aanpassen? Wel… ja, gedrag is zeker te veranderen. De plasticiteit van ons brein is de basis voor een levenslang leervermogen. Met voldoende motivatie en discipline is het mogelijk nieuw gedrag aan te leren.

Vele trainingen (en ook competentiemodellen) richten zich jammer genoeg vaak op het veranderen van persoonlijkheidskenmerken die nu juist heel stabiel zijn. Deze persoonlijkheidskenmerken noemt men ook wel eens de ‘Grote Vijf ‘, de vijf basisdimensies van onze persoonlijkheid: emotionele stabiliteit, openheid, extraversie, aangenaamheid in de omgang en consciëntieusheid. Mensen kunnen doorgaans wel mits goede training of coaching hun emoties beter onder controle leren krijgen (waardoor ze extraverter lijken), maar andere persoonlijkheidskenmerken uit de ‘Big Five’ zijn bijzonder moeilijk te veranderen.

Er is dan ook veel bewijs (vooral vanuit de gedragsgenetica) dat persoonlijkheid in de eerste plaats een biologisch gegeven is, net zoals lichaamslengte, huidskleur en kleur van de ogen (Bouchard & Loehlin, 2001; Kendler et al., 2009).

Dat onze persoonlijkheid een biologisch gegeven is, staat niet in de weg dat we ons gedrag leren aanpassen. Net zoals je door oefening je spieren kan ontwikkelen, kan je ook je gedrag ontwikkelen door je brein te trainen.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar het boek Rond Leiderschap (geschreven door Patrick Vermeren, uitgegeven bij Academia Press) pag. 34.

gepost op 02-05-2013

Reageer

Verplicht

Verplicht (wordt niet getoond)

Optioneel

Verstuur

Laatste Blog Posts

Volg PerCo

// Gegarandeerd altijd met een sterke inhoud. Schrijf u nu in! //

Verstuur
Contacteer ons

+32 (0)3 235 02 92
info@perco.be
Kleine Meylstraat 4C
B – 2550 Kontich

Over PerCo

PerCo is een dienstverlener inzake Human Resources. Tot onze activiteiten behoren beleidsadvies kwaliteitsvolle opleidings- en coachingstrajecten (zowel aan individuen als groepen) en het faciliteren van werkgroepen en workshops.

Zoek

Zoek